KORTFAKTA – Tandläkare i Sverige

Lär dig mer om tandvård och tandläkare i Sverige. Ett av de länder i världen med bäst tandhälsa hos befolkningen.

Gratis tandvård upp till 23

En orsak till att Sverige har så god tandhälsa är att det är gratis för personer upp till och med 23 år att gå till tandläkaren. Eftersom det är gratis kommer ytterst få att ”hoppa över” de årliga kontrollerna och att åtgärda eventuella problem.

Automatisk kallelse vid 3 års ålder

Vårdnadshavare till barn får automatisk kallelse till undersökning när barnet är ungefär 3 år. Detta förutsatt att de är skrivna i den kommunen som de bor i. Kallelsen gäller då till den närmast belägna folktandvården. Vill föräldrarna att barnet istället ska undersökas, och eventuellt behandlas, av en privat tandläkare är detta även möjligt. Det sker då genom att barnet skrivs hos denna tandläkare.

Eget val av tandläkare i Sverige

Som nämns ovan är det upp till varje individ att välja tandläkare i Sverige. Om inget aktivt val sker kommer personen däremot vara skriven hos den lokala tandläkaren.

 • Vid flytt
  Vid flytt behöver man själv söka upp en klinik och skriva sig där. Detta för att få den årliga kallelsen. I annat fall kommer fortfarande den gamla tandvårdskliniken att höra av sig när det blir dags.
 • Fritt och gratis val
  Utöver Folktandvården finns ett stort utbud av privata tandläkare i Sverige. Kostnadsmässigt finns skillnader så det kan löna sig att jämföra. Det är alltid gratis att byta klinik och skriva sig hos någon annan.
 • Helst inte byte under pågående behandling
  Om en grundligare undersökning, eller behandling, påbörjas finns en fördel att hålla sig till samma klinik. Det finns nämligen inte något centralt register för samtliga tandläkare i Sverige. Påbörjas en behandling kan det därmed bli svårt för en annan klinik att ta över vilket kan skapa ytterligare kostnad om de behöver genomföra ytterligare undersökningar.

Utbilda sig till tandläkare i Sverige

Generellt är det svårt att komma in på utbildningarna till tandläkare i Sverige. Detta utifrån att det finns få platser och att många söker sig till dessa platser. Det brukar därmed krävas mycket högt medelbetyg eller höga poäng på högskoleprovet.

Det som sedan väntar är 5 år av studier och efter denna tid kan ansökan ske till Socialstyrelsen om att få en legitimation. De som sedan har arbetat minst två år kan välja specialistutbildning.

Lär dig mer om tandvård

Lär dig mer om tandvård

Bra tandvårdsrutiner och åtgärder ger inte bara ett vackert leende utan kan även påverka hälsan. Har man problem med tänderna kan man drabbas av smärta i munhålan men också av infektioner som kan leda bland annat till trötthet och huvudvärk och för en korrekt rutin finns mycket man bör känna till om tandvård – alltifrån hur man borstar till vilken typ av borste som är bäst att använda. Lär dig mer om tandvård här!

Den dagliga tandvårdrutinen

Hur ser din tandvårsrutin ut? Borstar du tänderna morgon och kväll? I så fall är det bra men det kan bli ännu bättre. När du lär dig mer om tandvård och vad som är en bra rutin finns många tips, men viktigaste är följande:

 • Tandborstning – När du lär dig mer om tandvård som barn får du veta att tänderna ska borstas morgon och kväll – en regel som gäller livet ut. Däremot kanske det är dags att byta ut den vanliga tandborsten mot en eltandborste, det är nämligen det bästa alternativet för dom flesta. Kom också ihåg 2 minutersregeln!
 • Tandtråd – Förutom att borsta tänderna med borste morgon och kväll är det bra att använda tandtråd eller liknande för att göra rent mellan tänderna, där borsten inte kommer åt.
 • Munskölj – Sist men inte minst är det bra att avsluta den dagliga tandvårdsrutinen med en munskölj. Även denna sköljer bort matrester och annan smuts som sitter där tandborsten inte kommer åt. Dessutom får tänderna ett bra skydd och på köpet får man en trevligare andedräkt.

Lär dig mer om tandvård och hälsa

Tandvård är viktigt av flera orsaker, inte minst för att undvika hål och andra problem som kan vara både smärtsamma och besvärliga. Något annat som är bra att känna till om tandvård, som den som sällan eller aldrig har problem kanske inte tänker på, är att det även kan påverka en psykiskt.

Dåliga tänder kan tära på självförtroendet, göra att man undviker att le eller skratta och faktiskt vara mer påfrestande än man kan tro. Det går trots allt att lura hjärnan, endast genom att le ett stort leende, för att vända ett dåligt humör till ett bättre.

Om du lär dig mer om tandvård vet du också hur du ska göra för att förbättra just dina förutsättningar för att återfå eller för att bibehålla en god tand, – och munhälsa.

Tandvårdsrädsla

Det borde vara så självklart att man måste ta sig till tandläkaren då det uppstår akuta problem med tänderna. Trots detta är det många som väljer att se värk, ilningar och brustna tänder som något som går över om man bara ignorerar det. Rädslan för tandvård kan sitta så djupt att man till och med föredrar extrem värk trots att ett besök hos en akut tandläkare i Stockholm snabbt kan ta hand om problemet.

Akut tandläkare

Det finns tandläkare som är proffs på att hjälpa den som är rädd och då du behöver en akut tandläkare i Stockholm så ska du givetvis vända dig till en som kan hantera dina spänningar och rädslor. Om du har bitit av en tand eller upplever att något inte står rätt till så är det alltid läge att ringa för att se om du behöver snabb vård. Man ska aldrig själv försöka bedöma hur akut behovet av tandvård är baserat på information online. Det kostar ingenting extra att ringa en verklig svensk tandläkare och rådgöra. Du kan ringa din akut tandläkare i Bromma och få råd utan att det kostar något extra!

Om du är rädd

Att vara rädd för besök hos tandläkaren är mycket vanligt och egentligen har det mindre med själva tandvården att göra. Du kanske inte ens är medveten om din rädsla tills det ögonblick då du behöver tandläkare akut men ändå drar dig för att ringa och boka en tid. Rädslan beror på att du inte riktigt vet vad som kommer att hända under behandlingen. Ingen gillar känslan av att någon rotar i ens mun utan att man vet vad som pågår. Det här är viktigt att förstå eftersom det idag finns suveräna tandläkare som är duktiga på att guida dig genom hela processen. Kommer du till Alvik Strand tandläkarna så kan du räkna med att få veta vad som ska göras och du har även rätten att avbryta behandlingen precis när du vill.

Kommer jag att få tandvårdsstöd?

En viktig fråga är förstås hur mycket din akuta tandvård kommer att kosta och även om man inte kan ge en generell prislista som inbegriper alla former av behandlingar så finns det några riktlinjer för kostnader. Du kan kontakta försäkringskassan för att ta del av den lista för tandvårdsstöd som gäller just nu. Det viktigaste är dock att ha koll på att det inte ges stöd till behandlingar som enbart är av kosmetisk karaktär. Däremot får du givetvis stöd för akut tandvård som är till för att behandla sjukdom.
Om du till exempel kommer till din akut tandläkare i Bromma för smärta på grund av en brusten tand så kommer en lagad och snygg tand givetvis vara resultatet trots att behandlingen först och främst handlar om att ta hand om problemen med smärta och den skadade tanden. Den kosmetiska delen av behandlingen blir således en naturlig del av kostnaden och man kan därför säga att den kosmetiska delen är inbakad i priset. Då du vänder dig till en akut tandläkare i Bromma så är det alltid smart att välja en estetisk tandläkare som också kan ge dig behandlingar med snyggt resultat.

Välj rätt tandläkare

Att man behöver en tandläkare snabbt är inte samma sak som att ta första bästa och hoppas på tur. En behandling som görs baserad på rätt analys kommer även att ge en förebyggande effekt och se till att du förstår vad som kan ha orsakat att du fick problemen med dina tänder. Då du träffar en akut tandläkare i Stockholm som du gillar och känner dig trygg hos så ska du ta chansen till regelbundna besök som kan hjälpa dig att hålla dig borta från plötslig värk eller problem med tandlossning.
Det kan även vara smart att komma till tandhygienisten för rengöring av dina tänder som får bort plack och tandsten. Ditt leende blir vackrare och du upptäcker även sådant som måste behandlas innan det utvecklas till akuta tillstånd. Förebyggande tandvård kan också täckas delvis av tandvårdsstödet och den är en investering du aldrig kommer att ångra!