Börjar det bli dags att besöka tandläkaren i Helsingborg? Ska du boka tid för en undersökning eller behöver du behandling eller specialisttandvård? Vi har skapat en liten översikt med saker att tänka på inför tandläkarbesöket i Helsingborg.

Många tandläkare att välja bland i Helsingborg

Det råder inte direkt någon brist på tandläkare, specialisttandläkare och tandhygienister i Helsingborg. Denna medelstora stad med drygt 100 000 invånare har cirka 45 olika tandläkarmottagningar. I Helsingborg finns det fem mottagningar i Folktandvårdens regi. Två av dem ligger i Helsingborgs centrum – på Drottninggatan och Järnvägsgatan. En tandläkare ligger vid Elinebergsplatsen, en i Väla och en i Råå.

Många tandläkare ligger i Helsingborgs centrum, men det finns även gott om valmöjligheter för dem som bor i utkanterna av staden. Ute vid IKEA i Väla finns till exempel två tandläkarmottagningar. Söder om Helsingborgs centrum, i Planteringen, Ramlösa och Råå finns tre olika tandläkare.

Olika slags tandläkare i Helsingborg

 • Allmäntandvård
 • Specialisttandvård
 • Akuttandvård
 • Tandhygienister
 • Folktandvård (både för allmäntandvård och specialisttandvård)

Så mycket kostar tandläkare i Helsingborg

Det är stor skillnad i pris mellan olika tandläkare i Helsingborg. Tandläkare i Sverige behöver nämligen inte anpassa sig efter någon norm i sin prissättning. Varje tandläkarmottagning kan själv fastställa sin prislista. Det kan därför löna sig att jämföra noga innan du bestämmer dig för en viss tandläkare i Helsingborg. Hos de flesta tandläkare i Helsingborg kostar en vanlig undersökning mellan 600 och 1000 kronor. Många tandläkare tenderar att kosta kring 800-900 kronor för en undersökning. Hos Folktandvården i Helsingborg kostar en vanlig undersökning 995 kronor. Det finns många privata tandläkare som är mycket billigare än så. Vill du spara ytterligare någon hundring kan du boka in en tid hos en tandhygienist i Helsingborg istället. Det räcker bra för en vanlig rutinundersökning och rengöring av tänderna.

Tips: Ibland får mottagningar återbud och kan erbjuda en tid hos en tandhygienist för halva priset. Om du bara ska göra en rutinundersökning kan det löna sig att ta en sista minuten-tid.

Gratis tandvård för dig under 24 år i Helsingborg

I Helsingborg och resten av Sverige har alla under 24 år gratis tandvård. Det spelar ingen roll om du eller dina barn går till en av Folktandvårdens mottagningar eller besöker en privat tandläkare. Många går till Folktandvården i Helsingborg av ren vana. Det är ju vanligt att man som barn börjar där och sedan kommer kallelsen för en tandläkarundersökning automatiskt varje år. Om man inte gör ett aktivt val blir man kallad till en tandläkare hos den Folktandvårdsmottagning som ligger närmast.

Det kan finnas anledning att byta till en privat tandläkare. Kanske bor ni närmare en privat tandläkare än Folktandvården i Helsingborg. Eller så har ni fått tips om en riktigt bra privattandläkare som kan handskas med barn. Du kan när som helst byta tandläkare i Helsingborg.

Barn och unga har även rätt till gratis specialisttandvård, men det finns begränsningar. En vanlig anledning att besöka en specialisttandläkare i Helsingborg är för att skaffa tandställning. Det är då den ordinarie tandläkaren som skickar patienten till en specialisttandläkare. Huruvida gratis behandling beviljas eller inte beror på den bedömning som specialisttandläkaren gör.

Använd det statliga tandvårdsstödet i Helsingborg

Efter att man fyllt 24 får man inte längre gratis tandvård i Helsingborg eller på andra platser i Sverige. Däremot har alla rätt att utnyttja det statliga tandvårdsstödet. Tack vare det kan man få ner tandläkekostnaderna rejält. Du får själv välja om du vill gå till Folktandvården eller vända dig till någon av de många privata tandläkarmottagningarna i Helsingborg.

För att få utnyttja det statliga tandvårdsstödet måste mottagningen vara ansluten till Försäkringskassan. De flesta tandläkare i Helsingborg är det, men det kan ändå vara bra att kontrollera innan du bokar en tid. Hos tandläkare i Helsingborg och på alla andra håll i landet behöver du själv inte göra något för att utnyttja tandvårdsstödet. När du ska betala drar tandläkarmottagningen automatiskt av bidraget från den totala kostnaden.

Tandvårdsbidraget gäller för de flesta undersökningar och behandlingar men det gäller inte för estetisk tandvård. Om du till exempel vill bleka tänderna får du stå för hela kostnaden själv.

Tänk på att… du får spara tandvårdsbidraget till nästa år om du inte utnyttjar det. Sedan kan du välja att använda hela det sparade beloppet på en gång eller dela upp det på två tandläkarbesök.

Tre typer av tandvårdsstöd:

 • Det allmänna tandvårdsbidraget: Om du är mellan 24 och 29 år eller över 65 får du 600 kronor i tandvårdsstöd per år. Personer mellan 30 och 64 får 300 kronor per år.
 • Det särskilda tandvårdsbidraget: För personer med vissa sjukdomar eller med funktionsnedsättning är det 600 kronor per halvår som gäller.
 • Högkostnadsskydd: Försäkringskassan står för en del av notan för alla kostnader över 3 000 kronor under en tolvmånadersperiod. Försäkringskassan betalar hälften av summan över 3 001 kronor upp till 15 000 kronor. Om tandläkarkostnaden blir större än 15 000 står Försäkringskassan för hela 85 procent av den del av notan som överstiger 15 000 kronor.

För att få utnyttja högkostnadsskyddet krävs att den tandläkare du går till i Helsingborg omfattas av detta stöd. Det är lätt att kontrollera innan du bokar en behandling för att säkerställa att tandläkaren verkligen omfattas. Försäkringskassan har nämligen vissa gränser för hur mycket olika behandlingar får kosta. Hos varje tandläkare ska det finnas en aktuell prislista. Din tandläkare i Helsingborg kan också ge en exakt prisuppgift om du behöver flera olika behandlingar.

Tänk på detta inför ditt tandläkarbesök i Helsingborg

När det är dags att besöka tandläkaren i Helsingborg kan det vara bra att förbereda sig så att det går så smidigt som möjligt. Här är våra viktigaste tips:

 • Ta med dig ID-handling. Om du inte har med dig en ID-handling vet inte tandläkaren att du är du eller någon annan som försöker använda din identitet, till exempel för att utnyttja bidraget. Det går bra med pass, körkort eller ID-kort.
 • Avboka i tid om du får förhinder. Det kan bli dyrt att glömma att avboka sitt tandläkarbesök i Helsingborg. Avgifterna varierar men det är ganska vanligt att det kostar 200 kronor om du inte kommer på bokad tid eller om du inte avbokar i tid.
 • Berätta vilka mediciner du tar. Om du tar mediciner är det bra att förbereda en lista. Det kan ha betydelse för hur tandläkaren lägger upp behandlingen.
 • Skippa starka parfymer. Det är många som besöker tandläkaren och det finns ganska många människor som lider av allergier. Tänk dig själv hur det skulle vara att besöka tandläkaren med snuva och nysningar. Din tandläkare i Helsingborg är också tacksam för att du hoppar över parfymen!