Är det dags att besöka tandläkaren för en undersökning eller behandling? Vi har sammanställt en liten guide med några saker att tänka på inför ditt tandläkarbesök i Linköping.

Stort utbud av tandläkare i Linköping

Det finns ett stort utbud av tandläkare i Linköping. Oavsett om du behöver göra en vanlig undersökning, ett större ingrepp eller om du måste uppsöka akuttandvård finns det många mottagningar att välja bland.

Folktandvården har åtta mottagningar i och i närheten av Linköping. Dessutom finns det en mängd privattandläkare. Allt som allt finns det över 30 olika tandläkarmottagningar i Linköping. De flesta tandläkarmottagningarna ligger i centrala Linköping, i Innerstaden. Det finns även tandläkare vid centralstation, Vasastaden, i Lambohov, vid Linköpings universitet, i Ryd, Ekholmen och i Berga centrum. En tandläkarmottagning ligger ute i Linghem.

Typer av tandläkare i Linköping

Det finns olika typer av tandvård i Linköping. De kan grovt delas in i följande kategorier:

 • Folktandvården: Allmäntandvård och specialisttandvård
 • Mottagningar med allmäntandvård
 • Mottagningar med specialisttandvård
 • Kliniker med tandläkare och käkkirurger
 • Sjukhustandvård
 • Tandhygienister

Vad kostar det att besöka en tandläkare i Linköping?

Det är upp till tandläkarna att själva bestämma sina priser. Det finns ingen lag som reglerar hur mycket ett tandläkarbesök får kosta. Följaktligen finns det en stor variation i tandläkarpriserna i Linköping.

Grovt räknat kan man säga att priset för en tandläkarundersökning i Linköping brukar kosta mellan 500 och 1000 kronor. Som referens kostar en undersökning som utförs av tandläkare hos Folktandvården 875 kronor. Det finns privata tandläkare i Linköping som är både dyrare och billigare. Om du nöjer dig med en undersökning som utförs av en tandhygienist kan du spara ett par hundra kronor.

Gratis tandvård för unga i Linköping

Visste du att barn och unga har gratis tandvård i Linköping (och i resten av Sverige) till och med 23 års ålder? Detta gäller oavsett om du väljer att gå till Folktandvården eller en privat tandläkare. Det vanligaste är att besöka Folktandvården eftersom barn blir skrivna där i samband med det första tandläkarbesöket. Inget hindrar dig från att när som helst byta till en privat tandläkare.

Tänk på att: Om du är 23 eller yngre och behöver specialisttandvård i Linköping, till exempel för tandställning, krävs först en undersökning hos en specialisttandläkare. Det är upp till tandläkaren att bestämma om behandlingen blir kostnadsfri eller inte.

Utnyttja det statliga tandvårdsstödet i Linköping

Om du är 24 år eller äldre måste du själv betala för din tandvård i Linköping. Då kan det vara bra att känna till att du har rätt att få statligt tandvårdsstöd.

Det statliga tandvårdsstödet består av tre delar:

 • Allmänt tandvårdsbidrag: 600 kronor per år om du är 24 till 29 år eller 65 år och äldre. Om du är 30 till 64 år får du 300 kronor per år.
 • Särskilt tandvårdsbidrag: 600 kronor per halvår om du har viss sjukdom eller funktionsnedsättning.
 • Högkostnadsskydd: Om dina kostnader överstiger 3 000 kronor under ett år betalar Försäkringskassan en del av de kostnader som överstiger detta belopp. För kostnader mellan 3001 och 15 000 kronor betalar Försäkringskassan 50 procent. För kostnader över 15 000 kronor betalar Försäkringskassan 85 procent av den överstigande kostnaden.

Det spelar ingen roll om du går till Folktandvården eller en privat tandläkare. Det statliga tandvårdsstödet gäller hos de flesta tandläkare. Det enda som krävs är att tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan. Du kan få stöd för de flesta behandlingar och undersökningar. Däremot kan du inte få stöd för så kallad estetisk tandvård som till exempel tandblekning. Du behöver själv inte göra något för att få det statliga tandvårdsstödet. Det dras automatiskt av på kostnaden när du ska betala. Om du behöver använda det statliga högkostnadsskyddet måste du först kontrollera så att behandlingen hos din tandläkare i Linköping omfattas av detta. Du har rätt att få en prisuppgift innan behandlingen sätter igång. Prislistan brukar finnas i väntrummet och ibland kan du till och med hitta den på mottagningens webbplats.

Visste du att: Du kan spara tandvårdsbidraget från ett år till ett annat. Det andra året kan du välja att utnyttja hela det sparade bidraget på en gång eller dela upp det på två tandläkarbesök.

Att tänka på inför tandläkarbesöket i Linköping

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på inför ditt tandläkarbesök i Linköping. De viktigaste sakerna att hålla koll på är:

 • Glöm inte att ta med dig en ID-handling. Ta med dig ID-kort, pass eller körkort. Om du inte har med dig en giltig ID-handling blir du troligtvis nekad.
 • Avboka i tid om du får förhinder. Om du inte avbokar tandläkarbesöket i tid kan det hända att mottagningen skickar en faktura för ett sent eller uteblivet återbud.
 • Ta med dig en lista på eventuella mediciner som du tar.
 • Hoppa gärna över parfym när du går till tandläkaren utifall det är någon med allergi som besöker mottagningen.

Tandhälsan är viktig för allmäntillståndet

Tandhälsa handlar inte bara om tänderna. Om tänderna och munhålan drabbas av infektioner, tandlossning, värk och andra problem inverkar det negativt på resten av kroppen. Det handlar inte bara om ett sämre allmäntillståndet utan det kan även få konsekvenser för hälsan. En god tandhygien och friska tänder kan faktiskt förlänga livet! Det, om något, är ett mycket gott argument för att boka in en tid för en undersökning hos din tandläkare i Linköping.

Skaffa rutiner för en bättre munhälsa

Rutiner underlättar vår vardag eftersom de hjälper oss att uppnå resultat utan allt för stor möda eller tankekraft. Vi genomför våra rutiner mer eller mindre per automatik. Om du vill hitta en träffsäker metod att minska antalet besök hos din tandläkare i Linköping gäller det att du skaffar dig goda rutiner för din tandhygien. Den uppenbara rutinen är att borsta tänderna morgon och kväll. Vissa tar för vana att borsta tänderna efter varje måltid, men det hör ändå till ovanligheterna. Om dina tänder sitter tätt kan det vara bra att ta för vana att använda tandtråd varje dag för att minska risken för infektion och tandlossning. På samma sätt bör du göra det till rutin att besöka din tandhygienist eller tandläkare i Linköping för en undersökning en gång om året.

Det är särskilt viktigt för barn och ungdomar att skaffa sig bra rutiner tidigt eftersom denna goda vana ofta hänger med genom livet och leder till en bättre tandhygien och hälsa.