I Jönköping finns det 26 kliniker inom Folktandvården och ett tiotal privata aktörer. Du väljer själv vilken du vill gå till vilket bland annat kan avgöras av prisläge, service och var tandläkaren är belägen. Om du inte väljer själv kommer du tillhöra den närmaste Folktandvården.

Jämföra och boka online

Tack vare smidiga lösningar är det idag mycket enkelt att både jämföra priser mellan olika kliniker och sedan boka en tid. Många kliniker har nämligen priserna online och även möjligheten för kunderna att boka in sig för undersökningar eller andra enklare behandlingar. Detta sker då via deras hemsidor. Behöver du boka om eller boka av en tid sker även detta enklast via hemsidan. Självklart går det även att kontakta den tandläkare där du har tid och boka av/om besöket. Allt fler använder däremot tjänsterna via hemsidan eftersom dessa kan användas dygnet runt.

Hitta din tandläkare i Jönköping

Som i alla städer hittas de flesta tandläkare i city. För dig som kan tänka dig åka in till centrala delarna av Jönköping finns här både Folktandvården och privata tandläkare att välja mellan. Men det finns även ett par kliniker utanför stadskärnan samt i olika köpcentrum. Ett exempel är stora köpcentret A6 där det finns en privat aktör. I stadsdelarna en bit från centrum är det främst Folktandvården som hittas.

Inom Region Jönköping hittas totalt 26 kliniker inom Folktandvården. Men dessa ligger inte enbart i Jönköping då regionen är förhållandevis stor. Inom regionen finns även bland annat Vetlanda, Gränna, Sävsjö, Nässjö och Eksjö. Enklaste sättet att få överblick över var de olika klinikerna ligger är att använda Google Maps. Sök efter ”Tandläkare Jönköping” och samtliga kliniker kommer markeras ut på en karta med både adress och kontaktuppgifter.

Så byter du tandläkare

Har du inte gjort ett eget val kommer du tillhöra den tandläkare som finns närmast din folkbokföringsadress. Det är även de som skickar ut kallelse för den årliga kontrollen. Men du har alltid rätten att skriva dig hos någon annan tandläkare inom Jönköpings region. För allmän tandvård krävs det däremot att du får vård från en tandläkare inom den region du tillhör. Är det akut tandvård kan du däremot alltid uppsöka tandläkare i andra delar av landet.

Kontakta tandläkare och bli kund
Vill du byta tandläkare för att du ha flyttat till en annan del av Jönköping, på grund av prisnivå eller dålig service? Kontakta den klinik du vill vara kund hos och boka in den behandling som du är i behov av. Ett annat alternativ är att be dem skicka ut kallelse för årlig undersökning och på vis gå dit när det är dags.

Byta tandläkare under pågående behandling?
Det är fullt möjligt att byta tandläkare under en pågående behandlingsperiod. Däremot är detta inte något som rekommenderas. Orsaken är att den nya tandläkaren kan behöva genomföra undersökningar och delvis göra om behandlingen. Det kan med andra ord bli ett högre totalpris för behandlingen. Därmed finns en fördel i att avsluta en behandling innan man byter klinik.

Vad kostar tandvård?

Om du väljer att jämföra priserna hos de olika klinikerna i Jönköping kommer du snart se att prisskillnaden inte är speciellt stor på en traditionell undersökning. Har du behov att laga flera hål, göra en rotfyllning eller andra lite större ingrepp kan det däremot vara värt att jämföra de olika prisbilderna.

Gratis tandvård upp till 23 år
All tandvård är gratis till personer som maximalt är 23 år. Samma år som du fyller 24 blir du däremot tvungen att betala kostnaden själv.

Tandvårdsbidrag / Högkostnadsskydd / Särskillt bidrag

Allmänna tandvårdsbidraget är på 300kr eller 600 kr per år. Alla tandläkare kan få fram om du använt årets bidrag eller inte. I och med att en ordinarie undersökning kostar ca 800 – 900 kr kan det med detta bidrag alltså sänkas till 200 – 600 kr. Högkostnadsskyddet ersätter vid större behandlingar. På så vis ska du som patient aldrig behöva betala mer än 3000 kr för allmän tandvård under varje kalenderår.

Särskilt tandvårdsbidrag kan sökas av personer med specifika funktionsnedsättningar och/eller sjukdomar. Det vänder sig därmed till personer som på grund av detta kommer behöva extra tandvård.

Frisktandvård – Tandvård till fast pris

Frisktandvård är en tjänst som Folktandvården erbjuder. Det innebär att du betalar en fast summa under tre år för att få de grundläggande undersökningarna och behandlingarna. Första steget är att genomföra en undersökning som avgör ditt kommande pris. Detta utifrån hur friska dina tänder är. Därmed är du säker på vad tandvården kommer att kosta. Det som bland annat ingår är undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, rotfyllningar och akuta besvär.

Om du flyttar till Jönköping och i dagsläget har frisktandvård hos annan tandläkare går det att flytta in detta till annan klinik här. Detsamma gäller om du flyttar från Jönköping och därmed behöver byta till en tandläkare i en annan stad. Även privata tandläkare kan ha liknande upplägg. Däremot är det inte säkert att flytt kan ske till annan stad då de tandläkare som finns i Jönköping inte nödvändigtvis behöver ha kliniker i speciellt många andra städer.

Delbetalning tandvård – I din takt

Om du inte vill, eller inte kan, betala hela summan på en gång finns delbetalningsalternativ. Vilken delbetalningsmöjlighet som är bäst beror delvis på vilka problem du har med tänderna och om ytterligare behandlingar förväntas. Ett exempel kan tas från en tandläkare som erbjuder ”samma månadskostnad” oavsett om det uppkommer ytterligare kostnader. Det kan exempelvis vara att du betalar 1000 kr i månaden till allt är betalat. Men skulle ytterligare kostnader uppkomma kommer återbetalningstiden förlängas vilket gör att din månadskostnad aldrig ökar.