Välkommen till en portal som ger dig information, reportage och nyheter till dig som ska välja tandläkare eller har tankar kring detta. Här hittar du information om kliniker, priser, behandlingar och tandvården i allmänhet.

Regelbundna undersökningar

Det är bra att besöka sin tandläkare åtminstone någon gång året, i alla fall när man blir lite äldre. Ju äldre du blir, desto viktigare blir det att titta till tandköttet lite oftare, eftersom man då i tid kan upptäcka tecken på karies eller andra tandsjukdomar. Exakt vad som ingår i en undersökning beror lite på vilken klinik du går till. Till exempel kan det innefatta ett par röntgenbilder (för att kunna se karies eller skador på tänderna) och en okulär besiktning.

Under en undersökning får du också rådgivning av tandläkaren. Om det är något du behöver vara försiktig med, eller tänka extra mycket på, får du veta det. Det är också ett tillfälle att i lugn och ro föra fram eventuella frågor du har om behandlingar eller munhälsa överlag.

Tandimplantat

Tandimplantat är vanligt i Sverige idag, och något som de flesta tandläkare har god erfarenhet av. Det är det säkraste och mest hållbara sättet att ersätta en förlorad eller skadad tänd. Det man gör är att man fäster en skruv av titan i käkbenet, som man sedan fäster en konstgjord tand på. För att resultatet ska bli bra gäller det att den konstgjorda tandens färg, form och utseende är anpassad till de övriga tänderna. Ofta använder man implantat för att ersätta någon enstaka tand, men det är inte ovanligt att man gör med en hel tandrad.

Innan man sätter in implantat börjar man alltid med en konsultation och en undersökning hos tandläkare. Detta för att säkerställa att det är säkert och möjligt att sätta in ett implantat. Bra att känna till är att det kan vara en ganska dyr behandlingen, framförallt om man ska göra fler än en tand. Många gånger kan klinikerna hjälpa till med förmånliga lån för den som vill ha hjälp med betalningen.

Skadade eller förlorade tänder kan ställa till med en rad olika problem. För många är det främst ett estetiskt besvär – det påverkar utseendet och kan sänka självförtroendet. Det kan också innebära problem med att till exempel tala eller äta. Oavsett, så kan nya tänder sättas in med implantat.

I korthet – Så går det till:

  • Du träffar en tandläkare för konsultation och undersökning.
  • En titanskruv fästs i tandbenet, som får läka fast under ett antal månader.
  • Den nya tanden monteras när titanskruven vuxit fast.

Rotfyllning

När bakterier trycker mot benet under tanden kan det orsaka stor smärta. Om de har tagit sig in i tanden – vilket kan ske om tandemaljen har skadats – behöver tanden en rengöring och därefter en rotfyllning. Materialet som används är komposit.

En rotfyllning är normalt något som kräver fler än ett besök hos tandläkare. Ofta är det två behandlingar som krävs för att tanden ska rengöras och rotfyllas. Efter att man har gjort rotfyllningen behöver tanden lagas, vilket brukar göras med komposit. Ett annat alternativ är att sätta på en krona i guld eller porslin.

Tandvårdsförsäkring

De flesta av oss kommer inte i kontakt med privata tandvårdsförsäkringar, även om det har blivit ganska vanligt på senare år. Istället är det vanligare att man använder det allmänna tandvårdsbidraget, som utgår med en summa varje år och kan sparas till det nästkommande. Bra att känna till är kanske att man inte kan öka på bidraget genom att undvika att gå till tandläkaren i till exempel 5 – 6 år. Istället stannar det på den nivå det ligger på efter två år.

Den som vill vara extra skyddad mot oförutsedda avgifter kan skaffa sig en privat tandvårdsförsäkring. Dessa kan förvisso vara ganska dyra, men det kan omfattande tandvårdsbehandlingar också vara. Vill man vara på den säkra sidan finns ett antal aktörer vars försäkringar kan granskas och jämföras.

Tandreglering

Om tänderna är sneda kan det rättas till med hjälp av en tandreglering. Skälet till att rätta till dem kan vara praktiska, men många gånger är det i huvudsak av estetiska skäl, att man är missnöjd med hur tänderna ser ut helt enkelt. En del drar sig för att visa tänderna om de är sneda.

Men visst har det också praktiska fördelar. Faktum är att en tandreglering kan vara fördelaktigt för munhälsan. Rakare tänder kan förbättra tuggfunktionen vilket i sin tur minskar slitaget på tänderna. Ytterligare en praktisk fördel är att de kan kännas lättare att rengöra dem, vilket gör att det känns enklare att hand om munnen ordentligt.

Sammantaget kan det vara en god investering för munhälsan. Att välja rätt är dock inte det lättaste, då det finns en rad olika typer av tandställningar att välja mellan. Vad som passar dig bäst kan du rådgöra om med din tandläkare, för det är en rad olika faktorer spelar in.

Hål i tänderna brukar också kallas för karies och är något som man kan undvika med rätt tandvård. Det är sant att vissa lider större risk att drabbas av hål i tänderna, men alla kan se till att risken blir minimal genom förbyggande tandvård och en diet som är skonsam mot tänderna. Den goda nyheten är att du faktiskt kan undvika hål i tänderna, så läs denna artikel och kolla om du verkligen gör ditt bästa för att dina tänder ska förbli friska och starka.

Vad är karies?

Hål i tänderna är faktiskt en tandsjukdom som kallas för karies. Då tänderna utsätts för bakterier så uppstår det syror som gradvis kan lösa upp tandytans emalj. Det här är inget som händer på några minuter, men om man inte behandlar karies så kan ytan på tanden till slut bli så ojämn och mjuk att ett hål bildas. I detta hål får bakterier ytterligare fäste och nu tränger syran ännu längre in i tanden. Om hålet når den innersta delen av tanden, pulpan, så är resultatet en inflammation. Om man inte behandlar inflammationen så kan den sprida sig vidare till käkbenet. Man har allt att vinna på att söka tandvård i Stockholm innan ett kariesangrepp har gått så långt att det känns. I tidiga skeden så kan man oftast behandla begynnande hål utan fyllningar.

Vissa har lättare att undvika hål

Det är viktigt att du tar reda på om du ligger i riskzonen för hål. Det här är en del av den tandvård i Stockholm som du har rätt till. Se till att fråga din tandläkare om du bör vara extra försiktig och ta reda på hur du på bästa sätt kan undvika hål i tänderna. Muntorrhet är ett typiskt exempel på en situation då tänderna är särskilt känsliga för kariesangrepp. Saliv kan nämligen på ett naturligt sätt behandla begynnande hål. Äldre människor brukar lida av muntorrhet men man kan även råka ut för detta på grund av mediciner, så man kan inte enbart bedöma risken utifrån ålder.

Det är också så att många lagningar kan göra det svårt att hålla rent på ett sätt som förhindrar hål i tänderna. Därför kan det vara så att du måste byta teknik för borstning av tänder då du fått nya lagningar.

Förebyggande tandvård

Det bästa sättet att förhindra hål i tänderna är att regelbundet besöka tandläkaren för förebyggande tandvård i Stockholm. Det här betyder att du inte ska vänta på värk i tänderna för att då uppsöka en tandläkare akut. Planera istället in årliga besök hos en tandläkare och kontrollera hur dina tänder mår just nu. Din tandläkare kan bedöma hur ofta du behöver komma för att undvika hål i tänderna. Förebyggande tandvård går bland annat ut på att professionellt rengöra tänderna hos en tandhygienist och att diskutera med en tandläkare hur du kan sköta dina tänder.

Om mat och dryck

Då du besöker din tandläkare för tandvård i Stockholm så kan du få individuella råd om hur du ska hålla dina tänder fria från hål. Dessutom kan du ta del av allmän information om hur mat och dryck kan påverka din tandhälsa. Genom att undvika en massa söta mellanmål så minskar du bakteriebeläggningarna på tänderna. Man skulle ju kunna tro att vi som är så moderna och lever på 2000 talet har bättre tänder än de som levde utan rinnande vatten och el i hemmet. Intressant nog så har man funnit att folk hade mindre problem med hål i tänderna bara för några hundra år sedan. Anledningen till detta är att vi idag äter mer sött och dessutom många olika små mål om dagen.

Det finns förstås moderna uppfinningar som kan lösa problemet då man är sugen på något fastän att det inte är så bra för tänderna. Dels så kan du använda professionella redskap för rengöring av tänder såsom eltandborste och smidiga tandtrådslösningar. Tandvården i Stockholm kan rekommendera vilka produkter som funkar bäst och hur du kan använda dem för ett bestående resultat. Sedan kan man ju alltid tugga ett tuggummi med fluor, fluorbehandlingar kan nämligen reparera ett litet hål.