Hur Mycket Tandkräm Ska Man Ha På Tandborsten

Hur Mycket Tandkräm Ska Man Ha På Tandborsten?

Tandborstning har utvecklats genom årtusenden från att ha varit en enkel gnuggning mot en träbit till dagens avancerade tandvårdsprodukter. Ursprungligen använde babylonier och egyptier enkla metoder för att rengöra tänderna redan omkring 3500 år f.

Kr.Genom tiderna har tandborstningens betydelse för oral hälsa blivit alltmer uppenbar, och i dag anses det vara en grundläggande del av den personliga hygienen.

 • Rätt mängd tandkräm
  • En ärtstor klick för vuxna
  • En risgrynsstor klick för barn
 • Tandborstningsteknik
  • Cirkulära rörelser
  • Rengöring av alla tandens ytor
 • Frekvens och tid
  • Minst två gånger om dagen
  • Minst två minuter per tillfälle
Tidsperiod Utvecklingssteg Material
3500 år f.Kr. Enkel gnuggning Träbit
Medeltiden Tandpinnar Ben, trä
1700-talet Första borsten Svinborst
1900-talet Syntetiska borst Nylon
2000-talet Elektriska tandborstar Diverse material

Utvecklingen av Tandborsten

Tandborsten som vi känner till den idag har genomgått en lång utveckling. Från de första modellerna i Kina år 1498 med borst av svinhår, till William Addis masstillverkning av tandborstar i 1780, och fram till den moderna tandborsten med nylonborst som introducerades av John O. Butler Company 1938.

Den Rätta Mängden Tandkräm

När det kommer till att applicera tandkräm på tandborsten, råder det ibland förvirring om den korrekta mängden. Tandläkare rekommenderar ofta en mängd som motsvarar en ärta, vilket är tillräckligt för att täcka borstens yta och skapa ett effektivt skum under borstningen.

Varför Mängden Tandkräm Är Viktig

För mycket tandkräm kan leda till att man sväljer överskottet, vilket kan vara skadligt, särskilt för barn. Det är därför viktigt att använda rätt mängd för att undvika att tandkrämen blir en hälsorisk istället för ett hjälpmedel för bättre munhygien.

Typen av Tandkräm

Typen av tandkräm kan också påverka hur mycket man bör använda. Vissa tandkrämer är mer koncentrerade och kräver därför mindre mängd, medan andra är utformade för specifika behov som känsliga tänder eller tandblekning och kan behöva appliceras mer generöst.
Använd en ärtstor mängd tandkräm på tandborsten för optimal rengöring och fluorverkan utan slöseri.

Byt Tandborste Regelbundet

Hygien är en viktig aspekt av tandborstning. Det är rekommenderat att byta tandborste minst var tredje månad, eller efter sjukdomar som förkylning och influensa. En gammal eller utsliten tandborste kan inte bara vara en grogrund för bakterier, utan också vara mindre effektiv i att rengöra tänderna.

Elektriska Tandborstar och Tandkräm

Användningen av elektriska tandborstar har blivit allt populärare. Dessa tandborstar kräver ofta en mindre mängd tandkräm då de är mer effektiva i att fördela tandkrämen och rengöra tänderna. Det är dock fortfarande viktigt att inte överanvända tandkräm även med dessa enheter.

Specialborstar för Speciella Behov

Det finns tandborstar designade för specifika ändamål, såsom mellanrumsborstar och protesborstar. Dessa kräver särskild uppmärksamhet när det gäller applicering av tandkräm, då de används på känsligare områden eller för att rengöra apparatur som inte är en del av de naturliga tänderna.

Slutsats

Att använda rätt mängd tandkräm är en viktig del av den dagliga tandvårdsrutinen. Genom att följa rekommendationerna och anpassa mängden efter typ av tandborste och tandkräm, kan man säkerställa en effektiv och säker tandborstning. Kom ihåg att alltid rådfråga din tandläkare om du är osäker på vilken typ av tandkräm eller mängd som är bäst för just dina tänder och tandvård.