Antibakteriell Tandkräm

Antibakteriell Tandkräm – För en Frisk Munhälsa

Tandkräm har en lång historia som sträcker sig tillbaka tusentals år. De första formerna av tandpulver skapades av egyptierna runt 5000 år f.

Kr., bestående av ingredienser som krossade oxhuvuden och myrra.Genom åren har tandkrämen utvecklats avsevärt, från romarnas användning av träkol och bark till den första massproducerade tandkrämen på burk av Colgate år 1873 och senare tandkräm på tub år 1892.Dagens tandkrämer är sofistikerade produkter, ofta berikade med fluor och andra viktiga ämnen för att främja tandhälsan.

 • Antibakteriella ämnen
  • Triclosan
  • Zinklaktat
  • Essentiella oljor
 • Fluorider
  • Natriumfluorid (NaF)
  • Stannousfluorid (SnF2)
  • Natriummonofluorfosfat (Na2PO3F)
 • Abrasive ämnen
  • Kalciumkarbonat
  • Siliciumdioxid
Ingrediens Funktion Förekomst
Fluor Stärker tandemaljen och förebygger karies I de flesta tandkrämer
Triclosan Antibakteriell I vissa antibakteriella tandkrämer
Hydratiserad kiseldioxid Abrasive I många tandkrämer för att rengöra och polera tänderna

Användning av Tandkräm

Tandkrämen appliceras på tandborsten innan man påbörjar tandborstningen. Det är rekommenderat av Sveriges Tandläkarförbund att borsta tänderna två gånger dagligen med tandkräm för att upprätthålla god munhygien. För barn finns det speciella tandkrämer som är anpassade för deras behov och smakpreferenser.

Fluoridens Roll i Tandkräm

Fluorid är en central beståndsdel i många tandkrämer då det stärker tandemaljen och bidrar till att göra tänderna mer motståndskraftiga mot syraangrepp. Detta sker genom att fluoridjonerna byggs in i emaljen och omvandlar hydroxiapatit till det starkare fluoroapatit, vilket ger ett bättre skydd mot karies.

Antibakteriella Ingredienser

Förutom att stärka emaljen har fluorid även en antibakteriell effekt. Tandkrämer med triklosan har visat sig vara effektiva för personer med ökad risk för tandköttsinflammation och tandlossning, även om användningen av triklosan har varit föremål för debatt på grund av miljöpåverkan.
Antibakteriell tandkräm bekämpar effektivt skadliga bakterier i munnen och förebygger tandköttsinflammation samt karies.

Tandkräm mot Tandsten

Pyrofosfat är en ingrediens som kan förhindra bildandet av tandsten. Men det är viktigt att vara medveten om att tandkrämer med pyrofosfat kan leda till ökad känslighet och ilningar i tänderna.

Lindring av Tandkänslighet

För de som lider av tandkänslighet finns det tandkrämer som innehåller strontiumklorid och kaliumnitrat. Dessa ämnen kan hjälpa till att lindra obehag vid konsumtion av varma eller kalla drycker och maträtter.

Vitgörande Tandkrämer

Whitening tandkrämer är populära för de som önskar en ljusare och mer strålande leende. Dessa tandkrämer innehåller ofta mikropartiklar som polerar tänderna för att ta bort missfärgningar. Det är dock viktigt att använda dem varsamt för att undvika skador på emaljen.

Tandkräm för Känsliga Slemhinnor

Personer med känsliga slemhinnor kan behöva tandkräm som är fri från vissa starka ämnen. Det finns tandkrämer på marknaden som är speciellt formulerade för att vara milda och skonsamma mot munhålans känsligare delar.