Lär dig mer om tandvård

Lär dig mer om tandvård

Bra tandvårdsrutiner och åtgärder ger inte bara ett vackert leende utan kan även påverka hälsan. Har man problem med tänderna kan man drabbas av smärta i munhålan men också av infektioner som kan leda bland annat till trötthet och huvudvärk och för en korrekt rutin finns mycket man bör känna till om tandvård – alltifrån hur man borstar till vilken typ av borste som är bäst att använda. Lär dig mer om tandvård här!

Den dagliga tandvårdrutinen

Hur ser din tandvårsrutin ut? Borstar du tänderna morgon och kväll? I så fall är det bra men det kan bli ännu bättre. När du lär dig mer om tandvård och vad som är en bra rutin finns många tips, men viktigaste är följande:

  • Tandborstning – När du lär dig mer om tandvård som barn får du veta att tänderna ska borstas morgon och kväll – en regel som gäller livet ut. Däremot kanske det är dags att byta ut den vanliga tandborsten mot en eltandborste, det är nämligen det bästa alternativet för dom flesta. Kom också ihåg 2 minutersregeln!
  • Tandtråd – Förutom att borsta tänderna med borste morgon och kväll är det bra att använda tandtråd eller liknande för att göra rent mellan tänderna, där borsten inte kommer åt.
  • Munskölj – Sist men inte minst är det bra att avsluta den dagliga tandvårdsrutinen med en munskölj. Även denna sköljer bort matrester och annan smuts som sitter där tandborsten inte kommer åt. Dessutom får tänderna ett bra skydd och på köpet får man en trevligare andedräkt.

Lär dig mer om tandvård och hälsa

Tandvård är viktigt av flera orsaker, inte minst för att undvika hål och andra problem som kan vara både smärtsamma och besvärliga. Något annat som är bra att känna till om tandvård, som den som sällan eller aldrig har problem kanske inte tänker på, är att det även kan påverka en psykiskt.

Dåliga tänder kan tära på självförtroendet, göra att man undviker att le eller skratta och faktiskt vara mer påfrestande än man kan tro. Det går trots allt att lura hjärnan, endast genom att le ett stort leende, för att vända ett dåligt humör till ett bättre.

Om du lär dig mer om tandvård vet du också hur du ska göra för att förbättra just dina förutsättningar för att återfå eller för att bibehålla en god tand, – och munhälsa.