Tandvärk Efter Lagning

Orsaker till Tandvärk Efter Lagning

Tandvärk efter lagning är inte ovanligt och kan ha flera orsaker. När en tand lagas, till exempel på grund av karies, kan tandens nerv bli irriterad eller inflammerad.

Detta kan leda till smärta som varar i några dagar till och med veckor efter behandlingen.Dessutom kan hög fyllning orsaka ojämn bettbelastning som resulterar i smärta när man tuggar.En annan orsak kan vara att det har bildats en spricka i tanden antingen under eller efter behandlingen.

 • Irritation eller inflammation av nerven
  • Kan uppstå på grund av mekanisk påverkan under lagningen
  • Smärtan varar vanligtvis några dagar till veckor
 • Hög fyllning
  • Orsakar ojämn bettbelastning
  • Kan leda till smärta vid tuggning
 • Sprickbildning i tanden
  • Kan uppkomma under eller efter behandlingen
  • Ökar risken för smärta och infektion
Orsak Beskrivning Förväntad smärtvaraktighet
Irritation/inflammation av nerven Uppstår på grund av mekanisk påverkan under lagningen Några dagar till veckor
Hög fyllning Ojämn bettbelastning leder till smärta vid tuggning Varierar tills korrigering sker
Sprickbildning i tanden Kan uppstå under eller efter behandlingen Varierar beroende på skadans omfattning

Typiska Symptom

Efter en lagning kan patienter uppleva ömhet i tanden när de tuggar, särskilt om det har använts amalgam som är en god värme- och kylledare. Känslighet för varmt och kallt är också vanligt. I vissa fall kan smärtan vara skarp och pulserande, vilket kan tyda på en allvarligare komplikation såsom en infektion eller en fortsatt inflammation av tandnerven.

Behandlingsalternativ

Behandlingen av tandvärk efter lagning beror på orsaken. Om smärtan beror på en hög fyllning, kan tandläkaren slipa ner fyllningen för att justera bettet. Om det är en inflammerad nerv som orsakar problemet, kan en rotfyllning vara nödvändig. I fall där det finns en infektion, kan antibiotika förskrivas.

Smärtlindring Hemma

För att lindra smärtan hemma kan man ta receptfria värktabletter som ibuprofen eller paracetamol, men det är viktigt att inte överanvända dessa. Användning av kallt eller varmt kompress kan också ge tillfällig lindring. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa åtgärder är tillfälliga och att en uppföljning hos tandläkare är nödvändig.

Att Tänka På Vid Tandläkarbesök

När man besöker tandläkaren för tandvärk efter lagning är det viktigt att ge en noggrann beskrivning av smärtan. Detta inkluderar när smärtan började, om den är konstant eller intermittent, och om det finns något som förvärrar eller lindrar den. Tandläkaren kan behöva ta röntgenbilder för att bedöma situationen noggrant.
Tandvärk efter lagning kan bero på inflammation eller justering behövs; kontakta din tandläkare om smärtan kvarstår.

Myter och Folktro

Det finns många myter och bitar av folktro kring tandvärk. I svensk folkmedicin använde man exempelvis en tagg från en igelkott som bot mot tandvärk. Det sägs att om man petade med en tagg på den värkande tanden skulle värken försvinna direkt. Sådana metoder har ingen vetenskaplig grund och rekommenderas inte som behandling.

Prevention av Tandvärk Efter Lagning

För att förebygga tandvärk efter lagning är det viktigt med god munhygien och regelbundna besök hos tandläkaren. Undvik också att tugga på hårda saker som kan skada lagningen eller tanden. Om man har en tendens att pressa tänder eller gnissla på natten, kan en bettskena vara en god idé för att skydda tänderna.

Sammanfattning

Tandvärk efter lagning kan vara besvärligt, men i de flesta fall är det en tillfällig reaktion som går över med tiden. Om smärtan är ihållande eller förvärras är det viktigt att kontakta sin tandläkare för en noggrann undersökning och lämplig behandling. Genom att följa goda rutiner för munvård och ha en öppen dialog med din tandläkare kan du minska risken för tandvärk efter lagningar.