Tandsprickning Feber

Vad är Tandsprickning?

Tandsprickning är en naturlig process där spädbarns första tänder, även kända som mjölktänder, börjar växa och bryta igenom tandköttet. Denna milstolpe i ett barns utveckling kan påbörjas så tidigt som vid tre månaders ålder men kan också dröja ända till barnet är tolv månader.

Vanligtvis blir de första tänderna synliga mellan sex och nio månaders ålder.

Det kan ta flera år innan alla 20 mjölktänder har kommit fram, och de tenderar att dyka upp i par. Under tandsprickningen frigörs speciella kemikalier i kroppen som får vissa celler i tandköttet att dö och separera, vilket möjliggör för tänderna att tränga fram.

Tandsprickning och Feber – Vad Föräldrar Bör Veta

 • Tecken på tandsprickning
  • Dreglande
  • Tugga på hårda föremål
  • Irritabilitet eller gråt
 • Möjliga symtom
  • Lätt feber
  • Röda och svullna tandkött
  • Sömnproblem
 • Att hjälpa ditt barn
  • Ge barnsäkra tuggleksaker
  • Använd en ren finger eller våt gasväv för att massera tandköttet
  • Konsultera barnläkare för smärtlindring
Ålder Typiska Tandsprickningssymtom Antal Tänder
3-12 månader Dreglande, tugga, irritabilitet 4-8 tänder
12-24 månader Röda och svullna tandkött, lätt feber 8-16 tänder
2-3 år Fullständigt uppsättning av mjölktänder 20 tänder

Är Feber Normalt Under Tandsprickning?

En vanlig missuppfattning är att tandsprickning orsakar hög feber. I själva verket kan tandsprickning leda till en något höjd temperatur, men den når sällan nivåer som betraktas som feber (över 37,8 – 38,3 °C). Om ett barn har en högre temperatur under tandsprickningen, är det troligt att det beror på en form av infektion, såsom det vanliga herpesviruset, som är utbrett bland barn i tandsprickningsåldern.

Vanliga Symptom på Tandsprickning

Utöver en lätt förhöjd temperatur, kan tandsprickning åtföljas av andra symptom såsom irritation i tandköttet, ökad dregling, en tendens att bita på hårda föremål, och en viss orolighet eller gråtmildhet. Vissa barn kan även uppleva en lätt förändring i ätbeteendet eller sömnproblem. Det är viktigt att notera att dessa symptom varierar från barn till barn och inte alla barn upplever dem.Tandsprickning kan orsaka lätt feber hos spädbarn, men kontakta läkare om febern överstiger 38°C.

Metoder för Att Lindra Tandsprickningssmärta

För att lindra obehaget som tandsprickning kan medföra, finns det flera metoder föräldrar kan använda. Att ge barnet en tandgningsring att tugga på kan hjälpa, särskilt om ringen är kylskåpskall. Massera försiktigt barnets tandkött med en ren finger eller en liten, kall sked kan också vara effektivt. Det finns även tandsprickningsgel som kan appliceras på tandköttet för att ge lindring.

Feber och Andra Infektioner Under Tandsprickning

Om ett barn verkligen utvecklar feber under tandsprickningsperioden, är det viktigt att utesluta andra möjliga orsaker till febern, såsom örinflammationer eller urinvägsinfektioner. I dessa fall bör barnet visas för en läkare för att få rätt diagnos och behandling. Det är också möjligt att barnet kan drabbas av kindrödhet eller utslag runt munnen på grund av överdriven dregling.

När Ska Man Söka Medicinsk Hjälp?

Medan tandsprickning är en normal del av ett barns utveckling, finns det tillfällen då det kan vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp. Om barnet har en hög feber (över 38,3 °C), visar tecken på utslag som inte är relaterat till dregling, eller om det finns andra oroande symptom såsom ihållande gråt eller svårigheter att äta, bör man kontakta en läkare.

Varaktighet av Tandsprickningssymptom

De flesta tandsprickningssymptom är tillfälliga och bör avta så snart tanden har brutit igenom tandköttet. Detta kan ta från några dagar till några veckor för varje tand. Om barnet fortsätter att visa tecken på obehag även efter att tanden har kommit fram, kan det vara en bra idé att konsultera en barnläkare eller en barnspecialiserad tandläkare.

Förebyggande av Tandsprickningsrelaterade Problem

För att förebygga tandsprickningsrelaterade problem, som till exempel infektioner orsakade av överdriven dregling, är det viktigt att hålla barnets ansikte rent och torrt. Använd en mjuk trasa för att torka bort dregel och applicera eventuellt en barriärkräm runt munnen. Se till att tandgningsleksaker är rena och fria från skadliga kemikalier.

Sammanfattning

Tandsprickning är en normal del av ett barns tillväxt och utveckling, och medan den kan leda till lätt obehag och en liten temperaturökning, är det sällan den direkta orsaken till hög feber. Genom att förstå de symptom och behandlingar som är associerade med tandsprickning, kan föräldrar hjälpa sina barn att hantera denna period med större komfort. Om det finns några tvivel eller oro, är det alltid bäst att konsultera en läkare för professionell rådgivning.